Ψυχολογική Υποστήριξη

Ψυχολογική Υποστήριξη

Η Τόνια Γρηγοριάδου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια  που ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει πραγματοποιήσει προπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ στην Μεγάλη Βρετανία και μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στην Σκωτία. Μετά τις σπουδές της επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάζεται ιδιωτικά στην Θεσσαλονίκη με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

 

Η ίδια λέει για το πένθος:

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν απώλεια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το πένθος είναι μια αντίδραση σε οποιαδήποτε μορφή απώλειας και η διαδικασία προσαρμογής σε αυτή τη σημαντική απώλεια μπορεί να ποικίλει δραματικά από το ένα άτομο στο άλλο, αυτό εξαρτάται συχνά από το υπόβαθρο, τις πεποιθήσεις και τη σχέση ενός ατόμου με αυτό που χάθηκε.

 

Το πένθος όμως δεν περιορίζεται μόνο στο συναισθήματα της θλίψης αλλά μπορεί επίσης να περιέχει ευθύνη, λαχτάρα, θυμό και λύπη τα οποία η δύναμή τους μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και πόνο. Ένα άτομο μπορεί να θρηνεί μια οδυνηρή σχέση, ένας άλλος μπορεί να θρηνήσει ένα αγαπημένο άτομο που πέθανε από καρκίνο και ωστόσο να αισθανθεί ανακούφιση από το ότι το άτομο που πέθανε δεν υποφέρει πλέον. Οι άνθρωποι όταν βιώνουν πένθος μπορούν να αναπηδούν μεταξύ διαφορετικών σκέψεων καθώς αντιλαμβάνονται την απώλεια τους. Οι συμπεριφορές πένθους έχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν άνεση όταν μοιράζονται τα συναισθήματά τους μεταξύ της οικογένειας και  άλλοι άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να είναι μόνοι με τα συναισθήματά τους.