Τι να κάνεις σε περίπτωση θανάτου στο σπίτι ;

Σε περίπτωση που ο θάνατος συμβεί στο σπίτι, εφόσον διαπιστωθεί από τον γιατρό, τηλεφωνήστε απευθείας ή επισκεφτείτε το γραφείο τελετών. Θα σας απαλλάξει από πολλές φροντίδες και άσκοπες κινήσεις, θα ελέγξει την ορθότητα του πιστοποιητικού θανάτου για να μην έχετε προβλήματα μετέπειτα λόγω λάθους στοιχείων, θα μεριμνήσει την τακτοποίηση της σορού, άλλαγμα κ.λπ. και γενικά θα σας πληροφορήσει τι πρέπει να κάνετε.

Κατά τις περιπτώσεις αυτές που ο άνθρωπος σας αποβιώσει στο σπίτι μπορείτε να τον κρατήσετε κοντά σας ή να δώσετε εντολή στους αρμόδιους του γραφείου να τον μεταφέρουν στο νεκροστάσιο των Κοιμητηρίων.

Εφόσον διαλέξετε την δεύτερη περίπτωση και βρίσκεστε  σε μεγάλο αστικό κέντρο π.χ (Θεσσαλονίκη , Αθήνα ) μπορείτε μετά την τακτοποίηση να επισκεφτείτε την σωρό στα Δημοτικά Κοιμητήρια και να παραμείνετε όση ώρα επιθυμείτε από την ανατολή του ηλίου μέχρι και τη δύση. Πέραν της δύσεως του ηλίου τα κοιμητήρια κλείνουν και οι επισκέψεις απαγορεύονται. Ο άνθρωπός σας παραμένει εντός του χώρου που ονομάζεται νεκροστάσιο και φυλάγεται από τους φύλακες που διαθέτει το Νεκροταφείο καθ' όλη την διάρκεια του 24ώρου.

Σύμφωνα με τους νόμους του κράτους ο ενταφιασμός επιτρέπεται μετά την πάροδο 12 ωρών από τη στιγμή του θανάτου. Μετά από το διάστημα των 12 ωρών οι συγγενείς μπορούν να δώσουν εντολή στον εργολάβο να προβεί στον ενταφιασμό όποτε αυτοί επιθυμούν αρκεί να μην υπάρχει κίνδυνος σήψεως της σωρού. Στις περιπτώσεις αυτές όταν οι συγγενείς περιμένουν πρόσωπα από το εξωτερικό και η σωρός πρόκειται να παραμείνει πέραν του 24ώρου καλό θα είναι να δίνουν εντολή στο γραφείο να την τοποθετήσει σε ειδικό ψυγείο.